Mark Spoorenberg overleden

01-11-2013 Mark Spoorenberg krant.pdf
PDF – 815,3 KB

vrijdag1 november 2013             

'Boskoop heeft schuld aan dood Spoorenberg'

Watertorenstichting: Hij is bezweken aan de stress

Boskoop De Watertorenstichting Nederland houdt de gemeente Boskoop en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed medeverantwoordelijk voor het overlijden van Mark Spoorenberg, eigenaar van de watertoren aan de Zijde. „Hij is aan de stress bezweken."

BERTWOUDENBERG

in een brief aan het gemeentebestuur van Boskoop en aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed haalt de Nederlandse Watertoren Stichting (NWS) flink uit.

„Mark Spoorenberg is na terugkeer van een onaangenaam onderhoud met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed op dinsdag 15 oktober door een hartaanval in elkaar gestort. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij op 23 oktober is overleden," schrijft Henk van der Veen van de NWS.

De NWS vindt dat Boskoop en de Stichting het Culturele Erfgoed de

echtgenote van de op 71-jarige leeftijd overleden Spoorenberg 'niet langer mag confronteren met dwangbevelen op de deurmat. Het lijkt ons evident dat haar dat in deze situatie bespaard moet blijven.'

Dwangsommen

Boskoop en Spoorenberg liggen sinds 2010 met elkaar in de clinch. Spoorenberg kocht de watertoren in 1998 voor het symbolische bedrag van duizend gulden. Een jaar later werd de schepping in Art Nouveau-stijl van ir. Jan Schotel aangewezen als officieel rijksmonument. Boskoop constateerde in 2010 dat

Spoorenberg de restauratie niet volgens de regels had uitgevoerd. De verbouwingen tot woonhuis zouden niet geheel in overeenstemming zijn met de verleende bouw- en monumentenvergunning.

De gemeente legde Spoorenberg 170.000 euro aan dwangsommen op en de rijksdienst wil 68.000 euro subsidie terug hebben, terwijl al het geld van de eigenaar al in de watertoren was gaan zitten. Echtgenote

Astrid Spoorenberg spreekt van 'drie jaar grote stress' rond de restauratie van de watertoren.

„Het is absoluut een feit dat zijn dood hiervan niet los kan worden gezien, al zal het niet de bedoeling zijn geweest van deze ongelukkige samenloop van omstandigheden," aldus de NWS. „De gezondheid van Spoorenberg heeft beslist geleden onder deze situatie."

B en w van Boskoop willen niet ingaan op de oorzaak van Spoorenbergs overlijden. „Wij zijn geschokt en herkenden in Mark Spoorenberg een gedreven man met veel inzet voor de watertoren," aldus een woordvoerder. De gemeente onderzoekt nu welke gevolgen het overlijden van Spoorenberg heeft voor het 'handhavingstraject'.

Onbekend is of het hoger beroep tegen de dwangsommen doorgang vindt. De watertoren staat al ruim een jaar voor 290.000 euro te koop. |